Stories

Här kan du se hur våra pappersbaserade tyger och inredningsprodukter har använts i olika sammanhang samt läsa om aktuella ämnen i vår bransch.

FABRIC FOREST STÄLLDE UT PÅ TECHTEXTIL I FRANKFURT TILLSAMMANS MED SKS

2024-04-26 Tillsammans med Svenskt Konstsilke AB (SKS) deltog Fabric Forest på Techtextil i Frankfurt den 24–26 april, där vi presenterade vårt hållbara inredningskoncept för branschen. Vår närvaro på mässan väckte stort intresse och nyfikenhet på vårt textilmaterial som är tillverkat av 100 % pappersgarn från svenskt trä och finns i flera olika varianter.

I vår mässmonter, gjord helt i återvunnet papper av det miljövänliga eventföretag Ecofair, kunde besökarna även utforska vårt sortiment av hållbara inredningsprodukter i pappersgarn från den svenska skogen. Montern var också utrustad med ett mötesrum dekorerat med Fabric Forests tapeter och ljudabsorbenter. Utöver vårt hållbara inredningskoncept hade vi möjlighet att visa vår unika produktionsteknik som kan ersätta fossilbaserade material med förnybara och bidra till att minska utsläppen av växthusgaser, vilket mildrar klimatförändringarna.

The light installation

Mässmontern var tillverkad helt i återvunnet papper och dekorerad med våra ljudabsorbenter och tapeter i pappersgarn från den svenska skogen.

The day bed For Rest and the carpet Woodland

Tillsammans med Svenskt Konstsilke AB (SKS) visade vi våra hållbara inredningsprodukter och textilier på Techtextil i Frankfurt.

Techtextil har fokus på tekniska textilier och besöks av materialutvecklare, fiberspinnare, vävare och maskintillverkare från olika delar av världen. I år var mässan extra välbesökt med 38 000 besökare, vilket är en ökning på 29 % jämfört med tidigare år. Ett tydligt tema på årets mässa var återvinning, som är en central del i arbetet för att uppnå klimatmålen. Även spårbarhet var ett återkommande ämne, vilket kan hänga ihop med det stundande digitala produktpass som kommer att implementeras inom EU till 2030.

Svenskt Konstsilke AB grundades som ett viskosspinneri 1918 för produktion av garn och textilier av skogsråvara. Idag är de ett internationellt etablerat företag och en banbrytande kraft inom garnomvandling, kända för sin innovativa produktion av högpresterande garn- och trådfibrer. Fabric Forest är stolta av att vara en del av SKS:s långa historia inom hållbar textiltillverkning.

Tack till alla som besökte oss under Techtextil!

Se mer av våra ljudabsorbenter här och tapeter här, tillverkade helt i pappersgarn.

FABRIC FOREST DELTOG I ”FARMING ARCHITECTS” PÅ STOCKHOLM FURNITURE FAIR 2024

2024-02-10 Under Stockholm Furniture Fair den 6–10 februari deltog Fabric Forest i utställningen ”Farming Architects” som arrangerades av arkitektbyrån Jordens Arkitekter. I samband med utställningen hade vi även nöjet att visa upp vår nya lampserie Arborlux för första gången.

Utställningen ”Farming Architects” bestod av fem innovativa projekt som gav en spännande inblick i framtidens byggande, där hållbar arkitektur och design integreras med ekologi och jordbruk. Med lärande, interaktion och samarbete i centrum, fick besökarna utforska flera olika hållbara koncept i en dynamisk miljö på 300 kvadratmeter. Utställningspaviljongen var uppbyggd av hampablock som illustrerade sambandet mellan våra boendemiljöer och den mat som vi konsumerar.

The day bed For Rest and the carpet Woodland

Fabric Forests Knitted Fishnet på utställningen ”Farming Architects” av Jordens Arkitekter.

The light installation

På utställningen ”Farming Architects” under Stockholm Furniture Fair presenterade vi vår nya lampserie Arborlux tillverkad i pappersgarn och trä från svensk skog. Foto: Andreas Borg Scheller

Fabric Forests medverkan i utställningen blev en stor succé med många besökare som var intresserade av vårt hållbara inredningskoncept och den nya lampserien Arborlux, designad av Anna Hörling. Serien innefattar både tak- och golvlampor tillverkade helt i pappersgarn från svensk skog, med stomme av brunbetsat trä. Fabric Forest är stolta över att kunna erbjuda produkter som inte bara gör omgivningen vacker utan också bidrar till en mer hållbar framtid.

Se mer av våra lampor här. Läs om utställningen här.

The light installation

Vi visade även övriga inredningsprodukter i Fabric Forests hållbara sortiment på utställningen.

FABRIC FOREST LANSERAR LAMPSERIEN ARBORLUX – HELT I MATERIAL FRÅN SKOGEN

2024-01-31 Nu lanserar vi en ny produktserie med lampor – tillverkade helt i material från skogen. I serien ingår en taklampa och en golvlampa som kompletterar det befintliga sortimentet och går i linje med det hållbara inredningskonceptet. Våra nya lampor Arborlux Ceiling och Arborlux Floor har en stomme i brunbetsat trä och lampskärm i tyget Delta, som är en tvåfärgad vävning tillverkad i 100 % pappersgarn av träfiber. Lamporna kommer även med tillbehör som textilbeklädd sladd i olika längder och ljuskälla.

The light installation

Lampserien kompletterar det befintliga sortimentet och går helt i linje med vårt hållbara inredningskoncept. Foto: Andreas Borg Scheller

The day bed For Rest and the carpet Woodland

Fabric Forest lanserar den nya lampserien Arborlux med en golvlampa och en taklampa helt i material från skogen. Foto: Andreas Borg Scheller

Med en unik process för att producera garn och tyg av papper från den svenska skogen tillverkar vi miljövänliga inredningsprodukter för både hem och offentlig miljö. Pappersgarnet har få begräsningar och används till en rad olika produkter som kuddfodral, mattor, tapeter och ljudabsorbenter. Vår hållbarhetsvision och känsla för hantverk och kvalitet var en viktig grund när vi, tillsammans med designer Anna Hörling, arbetade fram en originell siluett för lampstommen i trä som förenades med våra textilier på ett naturligt sätt.

De nya lampserien Arborlux visas för första gången i Fabric Forests showroom på Timmermansgatan 16 under Stockholm Design Week den 5–10 februari, där den också är tillgänglig för försäljning. Fabric Forest medverkar även på utställningen ”Farming Architects” på Stockholm Furniture Fair den 6–10 februari, där vi presenterar de nya lamporna tillsammans med det hållbara konceptet i sin helhet. Utställningen arrangeras av arkitektkontoret Jordens Arkitekter och äger rum i monter A01-18.

The day bed For Rest and the carpet Woodland

Tillsammans med designer Anna Hörling har vi arbetat fram en unik siluett för lampstommen i trä, som förenas med våra textilier på ett naturligt sätt. De nya lamporna har stomme i brunbetsat trä och lampskärm i tyget Delta, som är en tvåfärgad vävning tillverkad av 100 % pappersgarn. Foto: Andreas Borg Scheller

FABRIC FOREST I HÅLLBART SAMARBETE MED ”ÅTER I BRUK” – UTTJÄNTA MÖBLER FÅR NY KLÄDSEL

2023-11-03 Fabric Forest har inlett ett samarbete med Västra Götalands återbruksverksamhet ”Åter i bruk” som hämtar in uttjänta möbler inom landsting och kommun, reparerar och säljer dem vidare till andra verksamheter inom VGR. Det hållbara samarbetet innebär att Fabric Forest levererar textilier som har bra miljövärden till ”Åter i bruk” så att möblerna kan få nytt liv.

För några månader sedan besökte Fabric Forest Kim Aulin på ”Åter i bruk” för att diskutera samarbetet och ta fram en prototyp. Det resulterade i att stolsdynorna på några av de inhämtade stolarna från ”Åter i bruk” har klätts om med Fabric Forests närproducerade och hållbara textilmaterial. Bland annat har sitsen på den klassiska stolen Woody klätts med tyget Delta av pappersgarn som framställs av träfiber från den svenska skogen.

The light installation

Samarbetet mellan Fabric Forest och ”Åter i bruk” har lett till att den klassiska stolen Woody klätts om i tyget Delta av pappersgarn från den svenska skogen.

– Med gedigen kunskap och lång erfarenhet inom textiltillverkning är vi på Fabric Forest pionjärer i vår bransch. Vår passion för textilier vävs samman med vår tekniska innovationskraft och vårt estetiska sinne. Vi drivs framåt av vår mission att erbjuda väldesignade textila inredningsprodukter, som är ansvarsfullt tillverkade av förnybara material. Därför kände vi att samarbetet med ’Åter i bruk’ passade oss perfekt, säger Yvette Gilbert, Brand Manager på Fabric Forest.

The day bed For Rest and the carpet Woodland

Fabric Forest förser Västra Götalands återbruksverksamhet ”Åter i bruk” med vårt hållbara textilmaterial så att uttjänta möbler kan kläs om och få nytt liv.

”Åter i bruk” är en intern återbruksverksamhet för möbler inom Västra Götalandsregionen (VGR). Genom att samla in möbler som inte längre behövs, reparera och sälja dem vidare bidrar de till en cirkulär ekonomi och en minskad klimatpåverkan. Under det första halvåret av 2023 bidrog VGR:s återbruk av möbler till en minskning av 25,5 ton avfall.

Fabric Forest och ”Åter i bruk” har en gemensam syn på hållbarhet, cirkularitet och innovativa arbetssätt, och det finns idéer om fler projekt tillsammans framöver.

Läs mer om ”Åter i bruk” och hur de arbetar här.

The day bed For Rest and the carpet Woodland

Fabric Forest har inlett ett nytt, hållbart samarbete med Västra Götalands återbruksverksamhet ”Åter i bruk” som hämtar in uttjänta möbler, reparerar och säljer dem vidare.

INVIGNING AV FABRIC FORESTS SHOWROOM I STOCKHOLM

2023-09-05 Under Stockholm Design Week den 5–9 september slog vi upp portarna till vårt nya showroom på Timmermansgatan 16 på Södermalm, Stockholm. Det nya showroomet blir en mötesplats för kreativitet och samarbeten, där vårt hållbara inredningskoncept visas i sin helhet.

Visionen var att skapa ett modernt och stilrent showroom som samtidigt gav en mystisk skogskänsla som representerar Fabric Forests produkter av 100 % pappersgarn från den svenska skogen.

The light installation

Den nya lokalen kommer att fungera som en kreativ mötesplats, där vårt hållbara inredningskoncept visas i sin helhet. Foto: Mikael Lundblad

– När vi designade showroomet i Stockholm tog vi fram en ljusinstallation tillsammans med studenterna Elena Mokeeva Hansson och Paola Palma Picado, studenter på Kungliga Tekniska Högskolans mastersprogram i ljusdesign. Installationen symboliserar skogens ljus som sipprar ner genom trädkronorna och resultatet blev fantastiskt, säger Yvette Gilbert, Brand Manager på Fabric Forest.

Utöver att vara ett showroom för att visa våra hållbara inredningsprodukter blir den nya lokalen också en plats för föredrag och informationsträffar med såväl kunder och intressenter som press och branschmedia. Där berättar vi om den innovativa tekniken bakom det förnybara textilmaterialet från svenska träd som gör det möjligt att förändra hela textilindustrin.

För att boka möte i vårt showroom, hör av dig till info@fabric-forest.se.

The day bed For Rest and the carpet Woodland

Under Stockholm Design Week invigde vi vårt nya showroom på Timmermansgatan 16 på Södermalm, Stockholm. Foto: Mikael Lundblad

The day bed For Rest and the carpet Woodland

Tillsammans med studenter från KTH har vi skapat en ljusinstallation som symboliserar skogens ljus genom trädkronorna. Foto: Mikael Lundblad

FABRIC FOREST OCH SWEDESE I SAMARBETE – FÅTÖLJEN PRIMO MED SADELGJORD I PAPPERSGARN

2023-08-28 Nu presenterar vi ett unikt samarbete med möbelföretaget Swedese. Tillsammans lanserar vi fåtöljen Primo med sadelgjord i 100 % pappersgarn från Fabric Forest. Det innovativa samarbetet innebär en nylansering av den tidlösa designklassikern från 1980 som är formgiven av Yngve Ekström. Primo är tillverkad av skiktlimmad, formpressad fanér i ek eller bok och har en hållbar design som går i linje med Fabric Forests designfilosofi.

The light installation

Designklassikern Primo av Swedese har klätts med sadelgjord från Fabric Forest i 100 % pappersgarn som utvinns ur svenska träd. Foto: Mikael Lundblad

The day bed For Rest and the carpet Woodland

Tillsammans med Swedese har Fabric Forest tagit fram fåtöljen Primo med tillhörande fotpall med sadelgjord i 100 % pappersgarn. Foto: Mikael Lundblad

Av träfiber från den svenska skogen tillverkar vi ett miljövänligt pappersgarn som kan användas till en rad olika inredningsprodukter som kuddfodral, mattor, tapeter och ljudabsorbenter. Vår vävteknik skapar ett starkt och hållbart material som gör sig utmärkt även till sittmöbler. Tillverkningsprocessen ersätter fossilbaserade material med förnybara, vilket bidrar till en lägre miljöpåverkan.

Att kunna erbjuda närproducerade och förnybara produkter av högsta kvalitet, som är tillverkade lokalt, är viktigt för Fabric Forest. Samarbetet med Swedese inleddes när vi insåg att vi delar både hållbarhetsvision och känslan för hantverk och kvalitet. Vi är stolta över att tillsammans med Swedese vara en del av ett globalt försök att producera miljövänliga textilier och inredningsprodukter för att minska den miljöpåverkan som uppstår vid tygproduktion.

Primo med sadelgjord i 100 % pappersgarn visas för första gången under Stockholm Design Week den 5–9 september i Fabric Forests showroom på Timmermansgatan 16, där den också kommer att vara tillgänglig för försäljning, samt i Swedese Brand Store på Malmtorgsgatan 5.

Skogsindustriernas Framtidsmöte 2023 – stjärnglans från Fabric Forest och Kungen

2023-04-18 Den 18 april medverkade Fabric Forest vid Framtidsmötet 2023 som arrangerades av branschorganisationen Skogsindustrierna på Berns i Stockholm. Konferensen fokuserade på hur skogsnäringen kan bidra ännu mer till att lösa dagens samhällsutmaningar.

Fabric Forest fick äran att dekorera scenen med kuddar tillverkade i 100 % pappersgarn, vilket i allra högsta grad är en utveckling av hur skogsnäringen bidrar till miljösmarta inredningskoncept. Tillsammans med kostymdesignern Karolina Nilsson, The Lazy Tailor, hade Fabric Forest också skapat en kreation till kvällens konferencier Anki Frécon, eventansvarig på Skogsindustrierna. Även dressen var tillverkad helt i pappersgarn från den svenska skogen.

The light installation

Fabric Forest hade tagit fram en outfit i 100 % pappersgarn till kvällens konferencier Anki Frécon. Foto: Carl Moser

The day bed For Rest and the carpet Woodland

Kung Carl XVI Gustaf medverkade på prisceremonin för Greve Carl Bernadottes Skogspris, som delas ut till personer som haft stor betydelse för utvecklingen av svenskt skogsbruk och skogsnäring. Foto: Carl Moser

Under konferensen hölls en prisceremoni för bland annat Greve Carl Bernadottes Skogspris, där Kung Carl XVI Gustaf deltog. Bland många intressanta föreläsare fanns också landsbygdsministern Peter Kullgren, som lyfte skogen som en nationell kompetens som spelar en viktig roll i den gröna omställningen. Vi fick även lyssna till flera aktörer inom mode och energi som berättade om vilka utmaningar och möjligheter de stöter på, framtidsreflektioner från skogsbranschen samt skogsnäringens betydelse för ett hållbart Sverige. Det blev en dag med många givande samtal om hållbarhet, omställning och utsikter för skogsbranschen, som avslutades med en middag där över 300 personer gavs möjlighet att nätverka och fördjupa sina diskussioner ytterligare.

Konferensen Framtidsmötet 2023 ersatte Forum för Bioekonomi och blev den första konferensen som utgick från den branschgemensamma satsningen Framtidsresan som syftar till att synliggöra skogsbranschens roll i den gröna omställningen. Arrangören, Skogsindustrierna, är en organisation för massa- och pappersindustrin samt den trämekaniska industrin som verkar för en ökad användning av skogsprodukter. Som företrädare för massa- och pappersbruk, sågverk och andra företag inom skogsindustrin arbetar de också med att stärka företagens konkurrenskraft. Läs mer om Skogsindustrierna och deras arbete här.

FABRIC FOREST – HJÄLPER HÅLLBAR SVENSK DESIGN ATT NÅ NÄSTA NIVÅ

2021-09-03 Majoriteten av de råvaror Sveriges möbel- och inredningssegment använder, importeras. Och runt om i världen bidrar dessa material ofta negativt till miljön. En trend som Fabric Forest skulle vilja vända. Av denna anledning är Fabric Forest stolta över att tillsammans med Swedish Wood och Paris Design Week spela vår roll för att lyfta fram trä som ett konkurrenskraftigt, miljövänligt och hållbart material.

BESÖK OSS I PARIS!

Varje september är Paris värd för Design Week som lyfter fram det bästa av design och kreativitet från hela världen. Som en primär partner i Swedish Design Movements närvaro under Design Week, samarbetar Swedish Wood med sveriges arkitekter för att bygga Le Pavillon Hexagonal på Swedish Institute. Paviljongen, byggd av svensk gran och på plats mellan 11 september och 3 oktober, kommer att fungera som en symbol för vänskap, dialog och samarbete för en bättre global miljö.

Fabric Forest-produkter som designats av den prisbelönta svenska designern Marie Louise Hellgren från Heartearth Lab kan ses både i paviljongen, the Living Room och Strindbergrummet. I paviljongen har vi tillhandahållit en lampinstallation med flytande tyg tillverkat av vår stickade textil som hänger under ett Halo-hängsmycke. Ljuset från denna installation ger en himmelsk glöd som bidrar fint till omgivningen. I Strindbergrummet har vi ännu en belysningsinstallation med ett transparent stickat tyg. I the Living Room, en harmonisk atmosfär inspirerad av den svenska skogen, finns våra tyger på dagbädden For Rest och i en matta, “Woodland”.

The light installation

Ljusinstallationen i paviljongen som ingår i Swedish Design Movement på Svenska Institutet i Paris. Foto: Francis Armiand

The day bed For Rest and the carpet Woodland

Dagbädden For Rest och mattan Woodland som ingår i Swedish Design Movement på Svenska Institutet i Paris. Foto: Francis Armiand

Våra egna textilproduktionstekniker, som endast använder förnybara material, tar upp en av vår tids mest utmanande miljöfrågor, den negativa effekten av tyg- och textilproduktion. Vi anser att det är en plikt och ett nöje att göra vårt för att skapa hållbara och planetvänliga tyger och produkter för inrednings- och modesegmenten. Vårt mål, hur ambitiöst det än må vara, är att vara textilindustrins Tesla och att hjälpa till att skapa en bättre framtid för alla.

KNOCK ON WOOD – EN NY SORTS SVIT PÅ STOCKHOLMS CLARION HOTEL SIGN

2021-06-21 Clarion Hotel Sign i Stockholm öppnar nu en helt unik gästsvit, med etisk, trendig och hållbar trämiljö, framtagen i samarbete med Svenskt Trä.

Svenskt Trä förmedlar kunskap och inspiration kring trä, träprodukter och träkonstruktion och uppmuntrar och hjälper till att utveckla träbaserade produkter. Den nya Clarion-sviten är inredd med så många träbaserade produkter som möjligt – allt från möbler till textilier. Inredningen återspeglar de naturliga svenska skogarnas sammansättning – 80% av gran och furu och resterande 20% av löv.

De flesta råvaror till Sveriges möbel- och inredningssegment importeras. En trend vi gärna vill bidra till att vända. Vi är stolta och glada över att vara en del av det här kreativa och inspirerande projektet, tillsammans med Svenskt Trä och Clarion Hotel Sign. Och över att vara med och lyfta fram trä som ett konkurrenskraftigt, miljövänligt och hållbart material.

Nobelklänningen

2018-12-07 Till Alfreds Nobels minne delas det årligen ut prestigefyllda priser till forskare och personer som bidragit till att förbättra och utveckla vårt samhälle. Vilket bättre tillfälle att visa upp en galaklänning helt av svenskt papper?
SKS och Fabric Forest är stolta över att presentera vad som kan vara Nobelbankettens mest unika klänning – en galaklänning som helt och hållet består av svenskt papper. Klänningen bärs av marskalk Andrea Montano Montes. Andrea är student på Karolinska och läser toxikologi. Och vem är väl bättre skickad att bära denna unika klänning av framtidens ”hållbara” material än någon som själv representerar framtiden. Även halsbandet Andrea bär är av trä – ett vackert halssmycke av päronträ designat av smyckeskonstnär Lena Olson. Ytterligare ett exempel på naturens kraft och skönhet. Klänningen designades av och syddes av designer Karolina Nilsson med tyg från Fabric Forests revolutionerande nya tyg.

Vi vill även passa på att tacka följande
utan vilkas hjälp denna klänning aldrig hade sett dagens ljus:

Karolina Nilsson, skräddare
Lena Olson, smyckeskonstnär
Sjuhäradsbygdens Färgeri AB
Ahlstrom-Munksjö
Nordic-Paper
Textilhögskolan i Borås med SmartTextiles