Stories

Här kan du se hur våra pappersbaserade tyger och inredningsprodukter har använts i olika sammanhang samt läsa om aktuella ämnen i vår bransch.

FABRIC FOREST OCH SWEDESE I SAMARBETE – FÅTÖLJEN PRIMO MED SADELGJORD I PAPPERSGARN

2023-08-28 Nu presenterar vi ett unikt samarbete med möbelföretaget Swedese. Tillsammans lanserar vi fåtöljen Primo med sadelgjord i 100 % pappersgarn från Fabric Forest. Det innovativa samarbetet innebär en nylansering av den tidlösa designklassikern från 1980 som är formgiven av Yngve Ekström. Primo är tillverkad av skiktlimmad, formpressad fanér i ek eller bok och har en hållbar design som går i linje med Fabric Forests designfilosofi.

The light installation

Designklassikern Primo av Swedese har klätts med sadelgjord från Fabric Forest i 100 % pappersgarn som utvinns ur svenska träd. Foto: Mikael Lundblad

The day bed For Rest and the carpet Woodland

Tillsammans med Swedese har Fabric Forest tagit fram fåtöljen Primo med tillhörande fotpall med sadelgjord i 100 % pappersgarn. Foto: Mikael Lundblad

Av träfiber från den svenska skogen tillverkar vi ett miljövänligt pappersgarn som kan användas till en rad olika inredningsprodukter som kuddfodral, mattor, tapeter och ljudabsorbenter. Vår vävteknik skapar ett starkt och hållbart material som gör sig utmärkt även till sittmöbler. Tillverkningsprocessen ersätter fossilbaserade material med förnybara, vilket bidrar till en lägre miljöpåverkan.

Att kunna erbjuda närproducerade och förnybara produkter av högsta kvalitet, som är tillverkade lokalt, är viktigt för Fabric Forest. Samarbetet med Swedese inleddes när vi insåg att vi delar både hållbarhetsvision och känslan för hantverk och kvalitet. Vi är stolta över att tillsammans med Swedese vara en del av ett globalt försök att producera miljövänliga textilier och inredningsprodukter för att minska den miljöpåverkan som uppstår vid tygproduktion.

Primo med sadelgjord i 100 % pappersgarn visas för första gången under Stockholm Design Week den 5–9 september i Fabric Forests showroom på Timmermansgatan 16, där den också kommer att vara tillgänglig för försäljning, samt i Swedese Brand Store på Malmtorgsgatan 5.

Skogsindustriernas Framtidsmöte 2023 – stjärnglans från Fabric Forest och Kungen

2023-04-18 Den 18 april medverkade Fabric Forest vid Framtidsmötet 2023 som arrangerades av branschorganisationen Skogsindustrierna på Berns i Stockholm. Konferensen fokuserade på hur skogsnäringen kan bidra ännu mer till att lösa dagens samhällsutmaningar.

Fabric Forest fick äran att dekorera scenen med kuddar tillverkade i 100 % pappersgarn, vilket i allra högsta grad är en utveckling av hur skogsnäringen bidrar till miljösmarta inredningskoncept. Tillsammans med kostymdesignern Karolina Nilsson, The Lazy Tailor, hade Fabric Forest också skapat en kreation till kvällens konferencier Anki Frécon, eventansvarig på Skogsindustrierna. Även dressen var tillverkad helt i pappersgarn från den svenska skogen.

The light installation

Fabric Forest hade tagit fram en outfit i 100 % pappersgarn till kvällens konferencier Anki Frécon. Foto: Carl Moser

The day bed For Rest and the carpet Woodland

Kung Carl XVI Gustaf medverkade på prisceremonin för Greve Carl Bernadottes Skogspris, som delas ut till personer som haft stor betydelse för utvecklingen av svenskt skogsbruk och skogsnäring. Foto: Carl Moser

Under konferensen hölls en prisceremoni för bland annat Greve Carl Bernadottes Skogspris, där Kung Carl XVI Gustaf deltog. Bland många intressanta föreläsare fanns också landsbygdsministern Peter Kullgren, som lyfte skogen som en nationell kompetens som spelar en viktig roll i den gröna omställningen. Vi fick även lyssna till flera aktörer inom mode och energi som berättade om vilka utmaningar och möjligheter de stöter på, framtidsreflektioner från skogsbranschen samt skogsnäringens betydelse för ett hållbart Sverige. Det blev en dag med många givande samtal om hållbarhet, omställning och utsikter för skogsbranschen, som avslutades med en middag där över 300 personer gavs möjlighet att nätverka och fördjupa sina diskussioner ytterligare.

Konferensen Framtidsmötet 2023 ersatte Forum för Bioekonomi och blev den första konferensen som utgick från den branschgemensamma satsningen Framtidsresan som syftar till att synliggöra skogsbranschens roll i den gröna omställningen. Arrangören, Skogsindustrierna, är en organisation för massa- och pappersindustrin samt den trämekaniska industrin som verkar för en ökad användning av skogsprodukter. Som företrädare för massa- och pappersbruk, sågverk och andra företag inom skogsindustrin arbetar de också med att stärka företagens konkurrenskraft. Läs mer om Skogsindustrierna och deras arbete här.

FABRIC FOREST – HJÄLPER HÅLLBAR SVENSK DESIGN ATT NÅ NÄSTA NIVÅ

2021-09-03 Majoriteten av de råvaror Sveriges möbel- och inredningssegment använder, importeras. Och runt om i världen bidrar dessa material ofta negativt till miljön. En trend som Fabric Forest skulle vilja vända. Av denna anledning är Fabric Forest stolta över att tillsammans med Swedish Wood och Paris Design Week spela vår roll för att lyfta fram trä som ett konkurrenskraftigt, miljövänligt och hållbart material.

BESÖK OSS I PARIS!

Varje september är Paris värd för Design Week som lyfter fram det bästa av design och kreativitet från hela världen. Som en primär partner i Swedish Design Movements närvaro under Design Week, samarbetar Swedish Wood med sveriges arkitekter för att bygga Le Pavillon Hexagonal på Swedish Institute. Paviljongen, byggd av svensk gran och på plats mellan 11 september och 3 oktober, kommer att fungera som en symbol för vänskap, dialog och samarbete för en bättre global miljö.

Fabric Forest-produkter som designats av den prisbelönta svenska designern Marie Louise Hellgren från Heartearth Lab kan ses både i paviljongen, the Living Room och Strindbergrummet. I paviljongen har vi tillhandahållit en lampinstallation med flytande tyg tillverkat av vår stickade textil som hänger under ett Halo-hängsmycke. Ljuset från denna installation ger en himmelsk glöd som bidrar fint till omgivningen. I Strindbergrummet har vi ännu en belysningsinstallation med ett transparent stickat tyg. I the Living Room, en harmonisk atmosfär inspirerad av den svenska skogen, finns våra tyger på dagbädden For Rest och i en matta, “Woodland”.

The light installation

Ljusinstallationen i paviljongen som ingår i Swedish Design Movement på Svenska Institutet i Paris. Foto: Francis Armiand

The day bed For Rest and the carpet Woodland

Dagbädden For Rest och mattan Woodland som ingår i Swedish Design Movement på Svenska Institutet i Paris. Foto: Francis Armiand

Våra egna textilproduktionstekniker, som endast använder förnybara material, tar upp en av vår tids mest utmanande miljöfrågor, den negativa effekten av tyg- och textilproduktion. Vi anser att det är en plikt och ett nöje att göra vårt för att skapa hållbara och planetvänliga tyger och produkter för inrednings- och modesegmenten. Vårt mål, hur ambitiöst det än må vara, är att vara textilindustrins Tesla och att hjälpa till att skapa en bättre framtid för alla.

KNOCK ON WOOD – EN NY SORTS SVIT PÅ STOCKHOLMS CLARION HOTEL SIGN

2021-06-21 Clarion Hotel Sign i Stockholm öppnar nu en helt unik gästsvit, med etisk, trendig och hållbar trämiljö, framtagen i samarbete med Svenskt Trä.

Svenskt Trä förmedlar kunskap och inspiration kring trä, träprodukter och träkonstruktion och uppmuntrar och hjälper till att utveckla träbaserade produkter. Den nya Clarion-sviten är inredd med så många träbaserade produkter som möjligt – allt från möbler till textilier. Inredningen återspeglar de naturliga svenska skogarnas sammansättning – 80% av gran och furu och resterande 20% av löv.

De flesta råvaror till Sveriges möbel- och inredningssegment importeras. En trend vi gärna vill bidra till att vända. Vi är stolta och glada över att vara en del av det här kreativa och inspirerande projektet, tillsammans med Svenskt Trä och Clarion Hotel Sign. Och över att vara med och lyfta fram trä som ett konkurrenskraftigt, miljövänligt och hållbart material.

Nobelklänningen

2018-12-07 Till Alfreds Nobels minne delas det årligen ut prestigefyllda priser till forskare och personer som bidragit till att förbättra och utveckla vårt samhälle. Vilket bättre tillfälle att visa upp en galaklänning helt av svenskt papper?
SKS och Fabric Forest är stolta över att presentera vad som kan vara Nobelbankettens mest unika klänning – en galaklänning som helt och hållet består av svenskt papper. Klänningen bärs av marskalk Andrea Montano Montes. Andrea är student på Karolinska och läser toxikologi. Och vem är väl bättre skickad att bära denna unika klänning av framtidens ”hållbara” material än någon som själv representerar framtiden. Även halsbandet Andrea bär är av trä – ett vackert halssmycke av päronträ designat av smyckeskonstnär Lena Olson. Ytterligare ett exempel på naturens kraft och skönhet. Klänningen designades av och syddes av designer Karolina Nilsson med tyg från Fabric Forests revolutionerande nya tyg.

Vi vill även passa på att tacka följande
utan vilkas hjälp denna klänning aldrig hade sett dagens ljus:

Karolina Nilsson, skräddare
Lena Olson, smyckeskonstnär
Sjuhäradsbygdens Färgeri AB
Ahlstrom-Munksjö
Nordic-Paper
Textilhögskolan i Borås med SmartTextiles